Rewana

V poslednej dobe idú do popredia lokálne výrobky. Zdravé stravovanie je trend. Ľudia sa vracajú k prírodným materiálom a obnoviteľným zdrojom. Dnes máme na výber množstvo kvalitných slovenských značiek oblečenia. Často však ľudia uprednostňujú cenu pred kvalitou a pôvodom. Čo sa ale za touto cenou skrýva?

Predstavme si dve krajčírky.

 

Pani Henrieta je vyučená krajčírka, ktorá si splnila sen a má svoju krajčírsku dielňu. Robí prácu, ktorá ju baví. Rada komunikuje so svojimi zákazníkmi. Je kreatívna, vymýšľa nové strihy. Po práci má čas na rodinu a oddych. Za svoj čas, skúsenosti a kvalitnú prácu je adekvátne finančne ohodnotená. Druhá pani Neznáma pracuje vo fabrike napríklad niekde v Bangladéši. Pracuje viac ako 12 hodín denne, za tak nízku mzdu a v podmienkach, že by si to nikto z nás nevedel ani len predstaviť. Keď je veľa práce, fabriku ani neopúšťa. Prespí sa pri pracovnom stole a pokračuje ďalej. Celý život šije len goliere. Prichádza do styku s nekvalitnými a často zdraviu škodlivými textíliami. Sociálny a zdravotný systém žiadny. Svoju rodinu takmer nevidí. Musí robiť stále viac a viac, za menej a menej peňazí. Pýtate sa prečo? Drvivá väčšina tých najznámejších značiek vyhľadáva čo najlacnejšiu výrobu. Ak krajčírska fabrika nesplní požiadavky, príde o prácu.
Otázka znie: Od ktorej krajčírky sa bude lepšie nosiť košeľa?

Foto: HOJA hemp

Kvalita vs. Kvanita.

Narastá záujem o materiály, ktoré sú kvalitné, prírodné a bez chemikálií. Začíname si uvedomovať, že je dôležité nie len to, čo jeme ale aj to, čo nosíme. Pokožka je najväčší ľudský orgán. Cez pokožku sa do nášho teľa dostáva veľa rôznych látok, bohužiaľ aj tých škodlivých chemických. Otvorili nám konečne oči pribúdajúce alergie, kožné problémy či precitlivená pokožka? Dnes už našťastie máme na výber. Narastá počet značiek, ktoré dbajú na kvalitu a zloženie materiálov, ktoré používajú. Zvykom však býva, že cena za tieto materiály je oveľa vyššia. Prečo to, čo je pre nás prospešné a neškodlivé si často nemôžeme dovoliť? V minulosti sa používali výhradne prírodné materiály a textílie. Vytlačili ich z trhu nové syntetické svojou nízkou cenou. Vysoký dopyt zapríčiňoval znižovanie kvality a zvyšovanie potrebného množstva, v čom napomáhali rôzne chemikálie. Ľudia žijúci v oblastiach, kde sa takéto textílie vyrábajú často trpia nevyliečiteľnými chorobami. Tí, ktorí vo fabrikách pracujú, majú rôzne kožné a pľúcne problémy. Ale dopyt neustále rastie. Zákazníci milujú novinky, rýchlo sa meniace trendy a širokú ponuku. Je to však pre nás naozaj tak dôležité? Na túto otázku si musíme odpovedať každý sám. Myslime však na seba, svoje zdravie a nezabúdajme, že aj to čo si obliekame ovplyvňuje kvalitu nášho života.

Foto: ArtBees

V ďalšom článku: Ako sa vyrába konopná látka sme si popísali postup výroby látky z konopy siatej. Keď si však predstavíme aký je to zložitý proces, zistíme, že vyššia cena za prírodnú látku oproti syntetickým materiálom je adekvátna. Všetko záleží od prírody. Od kedy sa na jar rastlina zaseje, až kým sa na jeseň pozbiera, jej výšku, farbu, či množstvo ovplyvňuje počasie. Následne sa z rastliny musí získať vlákno a postupne spracovať na tkaninu či pleteninu. Všetko má svoj čas. Treba však myslieť na to, že aj niektoré látky, ktoré sa vyrábajú z rastlín, či prírodných zdrojov môžu byť zdraviu škodlivé. Aby mohli pestovatelia čo najviac ovplyvniť kvalitu a množstvo zasiatych rastlín, pomáhajú si rôznymi chemikáliami. Zároveň sa používajú aj v následnej výrobe, aby bol materiál rýchlo spracovaný a svojím vzhľadom dokonalý.

Foto: Cavvas

Čo s tým? Považujeme za samozrejmosť fakt, že potrebujeme neustále nové veci. Často je pravda, že potrebujeme neustále nové veci, pretože väčšina z nich má veľmi krátku životnosť. V dnešnom svete nespočetných možností sa našťastie vždy dá nájsť alternatíva. Uspokojiť sa s menším množstvom, no vyššou kvalitou.

Text: HOJA hemp

 

Foto: HOJA hemp

Späť

Content retrieved from: https://hoja-hemp.sk/blog/co-sa-skryva-za-cenou/.